Els cursos de “comunicació d’impacte” de Maribel Vilaplana, la periodista que va dinar amb Mazón el dia de la DANA

La periodista Maribel Vilaplana imparteix cursos de “comunicació d’impacte” en una fundació sufragada majoritàriament amb fons públics. La comunicadora, que continua sense aclarir els detalls del dinar amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, el 29 d’octubre, imparteix de manera habitual cursos de formació en oratòria en el Centre Europeu d’Empreses i Innovació de València, una entitat sense ànim de lucre per a diferents entitats que es finança amb fons públics. El CEEI rep subvencions abundants amb caràcter anual procedents de la Generalitat Valenciana, la Diputació, mancomunitats i empreses públiques.
La comunicadora és habitualment elogiada en les seues intervencions, tant en les públiques –en la presentació de gales– com en les que du a terme com a docent. Ha impartit jornades similars en el claustre de professors de la Cambra de Comerç de València, EDEM Escola d’Empresaris, INEDE Business School, PEAKS Business School i la Universitat Europea de València. Consellera i portaveu del Llevant UE, és llicenciada en Ciències de la Informació i ha desenvolupat la major part de la seua carrera professional com a presentadora en espais informatius en televisió, així com en programes de debats i d’actualitat.
Els cursos de “comunicació d’impacte” es dirigeixen a professionals de tots els sectors i els nivells “que vulguen comunicar-se amb eficàcia en qualsevol situació, tant personal com professional”. La comunicació d’impacte és una disciplina que es defineix com la que aconsegueix captar l’atenció de l’oïdor o l’interlocutor i crear una connexió a llarg termini. “Com? Aprenent a mostrar el nostre millor JO, el nostre veritable potencial a través de la comunicació, però fent un pas més. Perquè volem que ens escolten, però, sobretot, que ens recorden”, diu la descripció que figura en el web del centre.
En les sessions s’aborden claus de la comunicació com el llenguatge corporal, el to, el control de les inseguretats o tècniques d’oratòria per a “projectar una imatge d’èxit i capacitació”. “Hem de generar impacte perquè ens arriben les oportunitats, perquè aconseguim aquesta venda, per a liderar un grup o perquè el nostre projecte aconseguisca un inversor”, continua la descripció. Són cursos que es duen a terme amb caràcter anual, de 15 hores de duració repartides en cinc jornades, amb un cost de 345 euros exempts d’IVA. Vilaplana imparteix aquests cursos des del 2017 i s’hi han matriculat més de 270 alumnes, amb places que s’esgoten ràpidament.
Sense voler-ho, i sense tindre cap responsabilitat ni en la gestió ni en les decisions polítiques, la comunicadora s’ha vist situada en el focus d’una jornada tràgica. Sense factura, ni gravacions de les càmeres de seguretat, ni document que demostre la versió del president, el de Vilaplana és l’únic testimoniatge que ho pot ratificar. És, de moment, l’única persona que ha reconegut que va estar amb el dirigent autonòmic en hores clau de la riuada.
La versió pactada, després de diversos relats que van emanar des del Palau, és que l’àpat va durar prop de tres hores, sense més beguda que una botella de vi, i que el president va atendre diverses telefonades sense mostrar preocupació. També que li va oferir la direcció de la radiotelevisió pública valenciana, que s’elegeix segons la llei pel Consell d’Administració, encara que ja li l’havia oferida amb anterioritat i la periodista va declinar la proposta. Van parlar, va dir el seu entorn, sobre la manera de millorar la comunicació del líder autonòmic, cosa en què Vilaplana és experta, com mostren aquests cursos. Va eixir, segons el seu testimoniatge, cap a les 18.00, abans de la ja arxiconeguda telefonada a l’alcalde de Cullera. Mazón no va arribar al Cecopi fins a les 20.28, segons Presidència.
L’entorn de la comunicadora trasllada que no té intenció de tornar a parlar sobre aquesta jornada. La periodista està anímicament molt afectada per tot el que embolcalla la DANA i prefereix apartar-se del focus, vol “eixir de l’equació”. Ella no ha tingut cap responsabilitat en la gestió ni en la presa de decisions i es considera un mal col·lateral, recalca una font autoritzada per Vilaplana
Més del 80% dels ingressos del centre provenen de subvencions
Els comptes del centre formatiu es nodreixen principalment d’aportacions públiques. Segons les auditories publicades en la seua pàgina web, el 81% del seu finançament prové de subvencions. El Centre Europeu d’Empreses i Innovació de València és una associació sense ànim de lucre que va iniciar l’activitat el 1991, amb la finalitat d’afavorir la creació dels Centres d’Innovació.
El 2023 va rebre de la Conselleria d’Indústria 201.600 euros, la mateixa xifra que l’any anterior per part d’Economia –que englobava aquestes competències en l’executiu anterior –. El 2024 consta, segons la seua pàgina web, una aportació de 675.000 euros de l’Ivace (Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial) i 150.000 euros del Labora, que també depenen de la conselleria esmentada. La Diputació de València li ha aportat 70.000 euros en tres subvencions i també consten aportacions de fons europeus. El 2023 va rebre un milió d’euros de l’Ivace en una línia nominativa per a donar suport a la coordinació del Mapa d’Emprenedoria Valenciana cap a un Ecosistema Innovador, Diversificat i Eficient.
0